Cibetková káva – co to je a jak ji získáme?

Cibetka palmová. Toto malé zvířátko je to, kterému vděčíme za to, že máme cibetkovou kávu. Bez ní by se totiž cibetková káva nedala vyrobit. Proč? Protože kávové bobulky, z kterých se cibetková káva vyrábí, musí předtím, než jsou dále zpracovány, projít trávicím traktem právě této cibetky. Tímto procesem dojde k fermentaci třešní a káva také získá jedinečnou chuť, kterou nelze žádným jiným způsobem získat. Cibetka je vlastně větší hlodavec, kterého najdeme nejenom v Evropě, ale především v Asii. Cibetka je specifická tím, že má mimořádně dobře vyvinutý čich.

káva

Díky tomu je schopna objevit ty nejkvalitnější kávové třesně a pomocí těchto schopností je cibetková káva považována za jednu z nejkvalitnějších káv na světě. Kdo je gurmánem a milovníkem kávy, určitě by měl tuto kávu ochutnat alespoň jednou v životě. Už jen pro ten pocit, že jste mohli ochutnat tuto drahou a skvělou delikatesu. Je ovšem pravda, že lidé se shodují, že není příliš o co stát, co se týče chuti. Že existují mnohem lepší a lahodnější kávy. To ale záleží na chuťových buňkách každého z nás, a také samozřejmě na tom, jak kvalitní kávu pijete. Zrovna u cibetkové kávy je kvalita opravdu klíčová a na nekvalitní kávě si ani pochutnat nemůže.

káva

Kvalita se odráží i na ceně. U nejkvalitnějších cibetkových káv zaplatíte za necelých 100 gramů i několik tisíc. Jdou samozřejmě sehnat i levnější varianty, které nemusí být vždy chuťově horší než tyto v této cenové hodnotě. Levnější je káva, kdy se cibetky chovají v zajetí na cibetkových farmách. Ale podmínky pro cibetky na takových farmách nejsou vůbec dobré. Jsou krmeny pouze kávovými bobulkami, a to pro ně nejsou přirozené, jelikož jsou od přírody masožravé. Navíc pak ztrácí pointu fakt, že káva je tak kvalitní z toho důvodu, že si cibetky vybírají jen ty nejkvalitnější kávové třešně.

21. 7. 2023 | Posted in: Zboží | Komentáře uzavřeny